Værdisæt i mindfulness

At være venligt, vågent og naturligt til stede for sig selv og andre.

Vision

“Jeg tror på, at mindfulness og bevidst nærvær kan være hjælpende for både elever og lærere på rigtig mange planer. Jeg vil gerne bidrage til, at vores børn og unge og de voksne i blandt dem får kendskab til og mulighed for at udvikle deres egne indre ressourcer til at være glade, balancerede, sociale og livsduelige mennesker. Med min særlige interesse, der kredser om den pædagogik og didaktik der ligger i formidling af mindfulness til både voksne, børn og unge, er det min vision at få gjort mindfulness praksisnært og tilgængeligt for alle gennem skolesystemet og professionsskolerne. Og jeg tror på, at det lange seje træk kan føre visionen ud i livet med alle de gode folk, der støtter op om dette”.

Rikke Braren Lauritzen

Cand. mag., psyko- og familieterapeut, certificeret mindfulness/MBSR-lærer, mindful school lærer, supervisor, forfatter

Min baggrund

Jeg har arbejdet med mindfulness i danske skoler siden 2014, hvor jeg underviste en større gruppe folkeskolelærere, SFO-pædagoger og inklusionslærere i et 8 ugers kursus i MBSR i en af landets kommuner. Undervejs og efter deres kursusforløb var der flere der spurgte mig: Kan vi ikke også lære at bruge mindfulness til vores elever? Det kunne jeg ikke hjælpe dem med dengang, men tog opfordringen op og ansøgte om projektbevilling under Undervisningsministeriets Udlodningmidler til at udvikle netop et materiale til danske folkeskoler, og var så heldig at få projektet bevilliget gennem Mindfulness Foreningen. I 2015-17 udviklede jeg på den baggrund Mindfulness i Skolen undervisningsmaterialet i samarbejde med forsker i mindfulness og pædagogik, Anne Maj Nielsen, dels som et pilotforsøg på en efterskole og herefter som en 8 ugers intervention på en dansk folkeskole.  

Jeg har siden da, sammen med mine samarbejdspartnere, udviklet og udbudt et kursusforløb i praktisk pædagogisk mindfulness og supervision, henvendt til lærere og pædagoger, hvor jeg har indtil videre har haft 3 forløb kørende. Lærerene har efterfølgende haft stor succes med at få mindfulness ind i deres undervisning og flere har fået udvidet deres mindfulness undervisning til også at omfatte flere klasser/elever, trivselstimer, valgfag og fælles temadage. Desuden har nogle lærere fået udvidet deres arbejdsopgaver til også at tilrettelægge oplæg for kolleger og ny rolle som ressourcerpersoner på deres skoler og i hele kommunen. En meget spændende udvikling igangsættes hos de lærere, der brænder for at bringe mindfulness ind i undervisningen, har det vist sig.

Jeg er selv uddannet underviser/cand. mag. og har undervist i over 20 år, dels som efterskolelærer, højskolelærer, rejsende højskolelærer, sproglærer, kursus- og workshopholder – og som mindfulness/MBSR-lærer og mindful schools lærer.  Jeg har blandt andet undervist på engelsk på et 6 ugers mindfulness skoleprojekt i Nepal, og på fransk på mindfulness/yoga familiekurser i Provence. 

Jeg er tillige uddannet eksistentiel psykoterapeut og familieterapeut (Kempler) og har arbejdet i min egen terapeutiske klinik i 9 år, særligt med mennesker med stress, angst og depression samt i familie- og relationsarbejdet. I 2015 blev jeg certificeret i MBSR ved Center for Mindfulness, UMASS, USA, og har undervist et stort antal voksne i netop dette forløb nu gennem flere år. Desuden har jeg taget kortere uddannelse i Mindfulness-baseret kognitiv terapi, i Interpersonel Mindfulness Programmet (IMP), supervisortræning i MBI-TAC og diverse mindfulness-baserede kurser, herunder som Mindful Schools Teacher v. Mindful Schools, USA.

Jeg elsker at skrive og har forfattet flere artikler om mindfulness og mindfulness i skolen og undervisningsbogen til mellemtrinnet “Mindfulness på fire poter” (Historia, 2019). 

Meditation har været min egen daglige “hjælp til selvhjælp” i over 20 år, og været min egen indre og ydre rejse og undersøgelse af, hvad det vil sige at være menneske. Desuden er yogaen en fast del af min hverdag, og jeg har de seneste år udøvet Iyenga yoga og hatha yoga og taget kurser i børne- og ungeyoga.

Privat er jeg mor til en søn på 21 og en datter på 18, er 48 år og bor i Aarhus.

5/5

Skoler og institutioner som jeg har holdt foredrag og kurser for:

 • Favrskov Kommune pleje- og omsorg
 • Silkeborg Kommune skoleforvaltningen
 • Vrigsted Efterskole, Juelsminde
 • Fårvang Skole, Silkeborg
 • VIA University College, sundhed og rehabilitering, Aarhus
 • Forskningens døgn, VIA University College, Aarhus
 • Dansk Center for Mindfulness seminardag
 • VIA University College læreruddannelsen, Aarhus
 • Tsoknyi Gechak School, Kathmandu, Nepal
 • Palliativt team, læger til kræftpatienter, Vejle Sygehus
 • Høje Tåstrup Kommune, Skoleforvaltningen
 • Skolemessen, Aarhus 2018
 • Interskolen, Aarhus
 • Houslund Børneunivers, Aabenraa Kommune
 • Esbjerg Gymnasium
 • Global Mindfulness in Education Summit 2019